май 21, 2024

Вълшебна Коледа събра редица преподаватели в съвместен урок

ИзкустваНовиниХуманитарни

Коледни песни огласиха Актовата зала на Второ средно училище „Проф. Никола Маринов“. С музика започна открития урок на преподавателите – г-жа Десислава Трифонова (история и цивилизации), г-жа Деница Любомирова (български език и литература), г-жа Анжела Георгиева(хореография) и г-жа Симона Рускова(музика). Нестандартният формат на учебния час се заражда изключително спонтанно, но идеята е добре обмислена. Коледуването като стар български обичай, залегнал дълбоко в традицията на нашия народ, беше вдъхновението на екиша от преподаватели.

Желанието учениците да усетят автентичната българска Коледа накара всички присъстващи в залата да се потопят в атмосфера на смиреност и красота. Учениците от 5 а клас запознаха гостите с обичаите по Коледа с хумористичен диалог и с изненада чуха потропване на коледари. Те наричаха за здраве и берекет, с типичните калпаци и празнично облекло.

След това, се появиха десетокласниците с профил „Природни науки“. Тяхната мисия беше да разкажат на присъстващите седмокласници как се празнува Коледа по света, и как другите народи наричат Добрия старец. Изключително любопитство у гостите предизвикаха сладкишите, типични за различните нации.

За да усетим още повече коледния дух, учниците изпълниха редица празнични песни, които ни пренесоха в света на топлината, уюта и духовните ценности, така важни за всяко едно живо същество! Гости на събитието бяха – директорът на училището – г-жа Анета Куманова ,зам.директорите – г-жа Елеонора Панайотова, г-жа Катя Александрова, г-жа Даниела Трендафилова, преподавателят по БЕЛ – г-жа Галина Петрова.

За завършек директорът на училището – г-жа Анета Куманова, почерпи възпитаниците ни със сладки изкушения, и им пожела да усетят истински ваканционните дни със снежна Коледа!

Skip to content