май 26, 2024

Първо място и ново литературно признание за Никола Киров от Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“

НовиниХуманитарни

Възпитаникът на Второ средно училище „ Професор Никола Маринов“ Никола Калинов Киров заслужи поредното високо отличие за разказваческия си талант. Десетокласникът с профил „ Природни науки“ бе удостоен с първо място и златен медал на Националния конкурс „ Моите детски мечти“- 2024 при много силна конкуренция на свои връстници цялата страна, сред които и от НГДЕК- София и от езикови гимназии. За постигнатия успех Никола получи правото за втора поредна година да бъде стипендиант на МОН по Програмата за закрила на деца с изявени дарби.
Младият автор участва в конкурса в направление „ Проза“ в трета възрастова група с разказа си „ Моята детска мечта“, сюжетът на който проследява драматичните вътрешни терзания на наркозависимия герой. Интересната художествена форма, избрана от Никола, дава възможност да се разкрият различни гледни точки към болезнен проблем, пред който се изправят съвременните млади хора- за неумолимия капан, в който попада всеки, подменил истинския живот с наркотичното опиянение. За неглижирането в семейството, за липсата на пълноценно общуване в динамичния свят, за фалшивите пътища на спасението, по които тръгваш, когато си самотен и неразбран, за силата на изкушението, което те погубва въпреки съзнанието за това, но и за чистата, истинска и вярна мечта, оцеляла дълбоко в душата и способна да ти дари прозрение и да те измъкне от ада на самоунищожението- за всичко това разказва десетокласникът и чрез своя герой провокира към размисли както връстниците си, така и възрастните. Творбата на Никола е още едно доказателство за умението му чрез силата на художественото слово да разкрива ценното за човека и да отправя актуални послания.
Целта на ежегодния национален конкурс „ Моите детски мечти“, организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата и включен в Националния календар на МОН за изяви на учениците по интереси, е да се развива детското творчество и младите автори да дават полет на въображението и на мечтите си.
Ръководството на Второ СУ „ Проф. Никола Маринов“ и г-жа Милена Драгнева, преподавател по български език и литература, поздравяват Никола за големия успех и му желаят нови творчески изяви и поводи за гордост.

Skip to content