май 30, 2024

Второ СУ отпразнува Деня на водата с десетки инициативи

НовиниПриродоматематически

Днес, 22.03.2024 г.,цялата училищна общност на Второ СУ“Проф.Никола Маринов“ се включи в отбелязването на Световния ден на водата. През 2024 г. официалното мото на този ден е „Вода за мир“. Солидарни с идеята, че водата е безценен природен ресурс, учениците ни се включиха в редици инициативи с изключителен ентусиазъм и вдъхновение.
Насърчавани от неуморните си класни ръководители, възпитаниците ни от начален етап бяха превърнали първия етаж на училището ни в приказен „воден свят“. Творческият порив и любознателността на най-малките оживиха коридорите на училището.
Подготовката на днешния празник стартира още преди седмица с ползотворна среща. Прогимназистите и учениците от 8 и 9 клас на профил“Природни науки“ взеха участие в лекция, изнесена от отговорника на Пречиствателна станция за питейна вода на град Търговище – г-жа Кремена Колева. Тя запозна присъстващите с пътя на водата: от язовир Тича до водата у дома и с химичните методи , с които се следи за качеството й. Гост-лекторът изрази надежда, че в лицето на нашите възпитаници ще открие бъдещи свои колеги – лаборанти,инженери или технолози.
Проведен беше и съвместен урок на 10 и 7 клас -„Деца ,преподават на деца“. Десетокласниците представиха на по-малките своите начини как да пестят водата и се опитаха да ги направят последователи на каузата за разумното и отговорното й използване.
По традиция бяха изложени и картини на нашите талантливи художници, които през своя различен творчески поглед, представиха визията си за идеята, че водата е живот.
Училището ни днес бе изпълнено с хиляди „водни капчици“- деца облечени в синьо , които показваха своята позиция и отношение към жизненоважния природен ресурс. Всички те се докоснаха до концепцията на днешния ден да осъзнаем ценността на водата и нейната сила да ражда живот! Възпитаниците ни показаха, че имат отношение и позиция по темата за отговорното използване и опазване качеството на водата.

Skip to content