юни 23, 2024

Денят на Земята с поредица инициативи и отворено писмо до местните власти

НовиниПриродоматематически

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно-американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
Както всяка година , учениците от Второ СУ „Проф. Никола Маринов „ се включиха активно с различни дейности по случай Деня на Земята.
Ученици от шести клас организираха кампания за събиране на пластмасови капачки под надслов „Капачки за бъдеще“. Събраните капачки бяха предадени на 20.04.2024 г. като учениците получиха грамота за дарение.
На 22.04.2024г . нашите възпитаници от седмите класове се включиха активно във викторина под надслов „ Обичаме нашата планета Земя“.
Беше организирана изложба от талантливите ни художници, които с картините си показаха отношението си към чистотата на нашата планета.
Учениците от 8 б, 8 в и 10 б клас бяха от най-смелите участници в инициативите. Те не се поколебаха да изразят гражданската си позиция пред местните власти, в лицето на г-жа Халачева-секретар на Община Търговище, и да опишат какви са според тях най-наболелите екологични проблеми на град Търговище и да дадат предложения за това как можем да се справим с част от тях. Изключителни благодарности към г-жа Халачева, която прие нашите ученици и обеща да изчете техните отворени писма. Учениците ни се увериха, че тяхното мнение е важно и ценно.
И за финал, ученици от 8 б,8 в,9 в, 10 а и 10 в клас, решиха да почистят местността Борово око. Децата отделиха от свободното си време, за да направят тази забележителност на града ни, още по-приветлива и чиста.
Благодарим на всички, които се включиха в поредицата от инициативи във връзка с деня на Земята- показахте, че сте съпричастни към екологичните проблеми на нашият общ дом и че всички усилия, които ние-вашите преподаватели полагаме , за да ви изградим като личности, си заслужават.

Skip to content