юли 15, 2024

Ученици на Второ СУ се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“

Начален етапНовини

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно покани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.
За единадесета поредна година малки и големи ученици ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.
През тази година в инициативата се включиха и учениците от третите и четвъртите класове. С голямо старание за вярно и красиво писане те направиха предложените аудиодиктовки, които бяха текстове, извън учебното съдържание и бяха сериозно предизвикателство за децата. Едната диктовка е откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова. Другата диктовка представя откъси от изказвания на поета Иван Теофилов. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.
Млади учени от Института за български език ще направят подбор на най-добрите диктовки.
Очакваме с нетърпение резултатите и призоваваме всички: „Написаното остава. Пиши правилно!“

Skip to content