юли 15, 2024

Урок по човекът и природата и информационни технологии предизвика петокласници

НовиниПриродоматематически

Ученици от 5 в клас на Второ СУ“Проф. Н. Маринов“ проведоха интердисциплинарен урок на тема: Луна.Фази на Луната. Събитието се състоя благодарение на г-жа Зоя Мирчева и г-жа Йоанна Цанкова, преподаватели по човекът и природата и информационни технологии. Гости на мероприятието бяха г-жа Анета Куманова – директор на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ и г-жа Елеонора Иванова -зам директор на училището.
Малките ученици успешно съчетаха знанията си по астрономия с уменията си по информационни технологии.
Представена беше презентация с помощта на технологични ресурси на CANVA, посветена на нашия спътник Луната, в която основни аспекти бяха :
1 .Луната като спътник на Земята
2. Основни фази на Луната
3.Слънчево и лунно затъмнение.
В хода на урока петокласниците бяха разделени на групи и работейки в екип изпълниха няколко задачи по астрономия като използваха възможностите на MS Word и въвеждаха и редактираха информация за Лунните фази, спазвайки основните правила при въвеждане на компютърен текст. Беше им поставена и задача, с която затвърдиха основни понятия от урока, намирайки правилното им място в текст и ги форматираха по ефектен начин.
Ползвайки лунни карти и технически ресурси откриваха и записваха по няколко примера на лунни кратери, лунни морета и лунни планини.
С помощта на преподавателя си Зоя Мирчева направиха интересни предположения и изводи на въпроси от типа „Защо лунната повърхност е осеяна с много кратери? Защо формата на кратерите е сферична?“
Попълнени бяха и работни листи за основните фази на Луната, продължителност и периодичност.
Предварително им беше поставена практична задача : Да наблюдават фазите на Луната в продължение на един месец, по едно и също време, от едно и също място и да си направят за рисовки.
Другата предварително поставена практическа екипна задача, която предизвика огромен интерес беше да направят макет на Лунно и Слънчево затъмнение и модел на космически апарати. Учениците се справиха отлично с поставените им предизвикателства и като заключение завършиха с българския принос в Космонавтиката. Да намерят успешни мисии до Луната с помощта на информационните технологии беше задачата, която да изпълнят у дома.

Благодарим на петокласниците за активността и любознателността, която демонстрират във всеки един учебен час!

Skip to content