юли 15, 2024

Десетокласници представиха уеб сайт чрез бинарен урок по история и информатика

НовиниПриродоматематическиХуманитарни

Преди броени във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ се проведе бинарен урок, който обедини две коренно различни дисциплини – история и информатика, с преподаватели Десислава Трифонова и Венка Петрова. Ученици от 10 б клас профил „Математически“ представиха своя уеб сайт „Държавно устройство на Република България“. Темата на урока беше „Представяне и защита на проект пред публика“. Сред присъстващите гости бяха зам.-директорите по учебната дейност, учители по информатика и ИТ. Урока беше презентационен, изнесен в кабинета по информатика, където учениците имаха възможност да представят и защитят своя проект.
Предварително бяха зададени задачи на учениците както по история, така и по информатика. Те трябваше да проучат историята на конституцията, герба, президентите, химна, знамето, народното събрание, съдебната система и др., с цел да разширят познанията си по история и цивилизации от 9 и 10 клас. След това с помощта на знанията си по информатика трябваше да изготвят уеб сайт, който може бъде използван в учебните часове и в помощ при самоподготовката по история. Всеки ученик с помощта на HTML, CSS и JavaScript трябваше да създаде уеб страница по проученото учебното съдържание, а цялостното изграждане и оформление на сайта изготвиха в екип, под ръководството на ученика Радомир Стойнев.
Целта на урока беше придобиването и надграждането на знания и умения чрез проектно-базирано обучение, както и развиване на ключови компетентности у учениците, необходими за адаптиране в динамично променящия се свят и успешната им реализация.

Skip to content