юли 15, 2024

Бинарен урок по математика и час на класа учи десетокласници как да преодоляват житейските предизвикателства

ИзкустваНовиниПриродоматематически

Днес във Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ за пореден път се състоя урок, който провокира десетокласниците ни! Поводът за вдъхновяващото преживяване беше организиран бинарен урок от преподавателя по музика и класен ръководител на 10 а клас – г-жа Антоанета Атанасова, и преподавателя по математика – г-жа Светлана Косева.

Темата на часа по математика „Защо я учим тази математика“ се срещна с „Разиване на житейски умения“ в час на класа, което предизвика и преподавателите, и техните ученици, да демонстрират колко са важни знанията за опита, който предстои на подрастващите.

След изминалото външно оценяване и направените анализи, г-жа Косева се зае с нелеката задача да покаже на възпитаниците ни, че всяка една формула, уравнение и главоблъсканица, си има своето приложение. Г-жа Атанасова постави задачата, която предизвика истински фурор със своята привидна лекота за решаване. „Как да организираме екскурзия, в която отговаряме за всичко сами“, беше началото на екипната работа.

Разделени по групи, всички имаха конкретна задача, свързана с няколко основни аспекта на една почивка. Количество гориво, разход, изминати километри и средна скорост, беше предизвикателството на първия отбор. Вторият екип се зае с нелекото решение на проблема количество храна, разпределена по равно между всички без остатък. Третата група изчисли калориите и необходимата активност, за да бъдат изгорени още на самата почивка. Останалата част от класа разпредели парите по съответните стълбове и трябваше да вземе решение дали предварително заявената сума ще бъде достатъчна.

Всички работиха с изключително усърдие и с радост разбраха, че са решили задачата вярно, благодарение на наученото през годината. Установиха също, че животът е математика и всяко вярно решение ще им позволи да продължават смело по житейския си път!

Преподавателите благодариха на десетокласниците за всеотдайността, а те от своя страна бяха категорични, че часът на класа и математиката изграждат здрави основи за успешни личности.

Skip to content