май 19, 2024

Отлично представяне на Второ СУ във Втората регионална историческа конференция „История и памет“

ДейностиХуманитарни

Екипът от петима ученици на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище се представи отлично във Втората регионална историческа конференция „История и памет“, посветена на 140 години от Освобождението на България, която се проведе на 27.04.2018 г. в ОНЧ „Напредък 1864“ Търговище. Конференцията бе официално открита от началника на РУО Търговище Елка Станчева. Присъстваха много ученици, учители, директори на училища – Област Търговище, експерти от РУО, родители, представители на различни организации и институции, граждани. Защитата на проектите протече в два панела – за две възрастови групи.

В концертната зала на читалището презентираха своите разработки учениците от Второ СУ, профил „Хуманитарен“:

  • Момчил Димитров IX б – „Спомени на съвременници от търговищкия край за дните преди Освобождението“
  • Десислава Георгиева XI в – „Трети март – денят на Освобождението“
  • Димо Русев XI в – „Маршрут на родолюбието – паметници в моя роден град, свързани с Освобождението“
  • Недялка Стоичкова XI в – „Опълченци от търговищкия край, участници в Руско – турската война 1877/1878 г.“
  • Цветина Манова XI в – „Самарското знаме“

След представянето на проектите участниците в конференцията имаха удоволствието да се срещнат и да разговарят с проф. М. Палангурски от Великотърновския университет. М. Стайков, областен управител на Област Търговище, тържествено връчи сертификати на всички участници във форума.

Учениците от Второ СУ се подготвиха за конференцията под ръководството на Катя Цветкова – старши учител по история и цивилизация. Те бяха морално подкрепени и от Анета Куманова – директор на училището, Мария Вълчева – старши учител по история и цивилизация, Йорданка Филева – главен учител по литература.

Конференцията е организирана от РУО Търговище със съдействието на Община Търговище, Регионален исторически музей – Търговище, Исторически музей – Омуртаг, СУ „Васил Левски”, град Опака. За постигането на родолюбивите цели на организаторите и участниците допринесе и въздействащата изложба от картини на ученици от профил „Изкуства – изобразително изкуство“ на Второ СУ Търговище.МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content