юни 23, 2024

„140 години Търновска конституция“ – интегриран урок в Окръжен съд Търговище

ДейностиХуманитарни

На 12.04.2019 г. в Окръжен съд Търговище се проведе интегриран урок по история и цивилизация и етика и право на тема „140 години Търновска конституция“. Участваха ученици от Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ Търговище – X б, X в и VIII б клас, подготвени от преподавателите К. Цветкова, П. Борисова, Е. Иванова. Умелото използване на интердисциплинарния подход спомогна за формиране на ключови компетентности у учениците – познаване на основния закон на Република България, уважение и отговорност към законите като основа на демокрацията. Емоционалното представяне на историческите факти беше съчетано с разбирането за съвременния свят, в който учениците живеят. Урокът допринесе за изграждането на активна гражданска култура на младите хора, зачитащи достойнството и правата на другите.

В своето изложение съдия Т. Даскалова запозна учениците с някои аспекти от работата на съдилищата и с тяхната структура.

На урока присъстваха и М. Вълчева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО Търговище, магистрати и служители на съда.

Събитието се проведе пo пoвoд 16 aпpил – Дeня нa Koнcтитyциятa, юpиcтa и cъдeбнитe cлyжитeли.Йорданка Филева – главен учител

МРеби

Администратор на сайта: Мехмед Реби тел. 0893693204, e-mail: mehmed.rebi@2su-tg.com

Skip to content