април 24, 2024

Възпитаник на Второ СУ се класира на трето място в престижен исторически конкурс

КонкурсиНовини

Възпитаник на Второ СУ „Проф.Никола Маринов“ се класира на престижното трето място в национален исторически конкурс. 

Даровитият осмокласник Никола Киров успя да пребори огромната конкуренция на над 100 участника от 50 училища и да впечатли журито с невероятните си творчески умения. Есето на Ники спечели бронзов медал в Петия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“.

За подготовката на осмокласника освен неговата огромна всеотдайност и остър ум, принос има и ръководителят му- учителят по история и цивилизации Десислава Трифонова. Преподавателката има ред отличия през годините, като неотдавна стана безспорен победител в Националния конкурс „Иноватори в образованието“ на МОН на тема „За учителите, които вдъхновяват“.

Десислава Трифонова

„Заедно с Никола успяхме да преборим огромната конкуренция и да докажем, че заслужаваме да бъдем редом до най-добрите. Той е изключителен и мога смело да кажа, че от моя страна помощта беше по-скоро под формата на подкрепа и опора. Вярвам, че съвсем скоро ще го видим и като безапелационен победител на такъв род конкурси, въпреки че там се състезава с много по-големи ученици. „- добавя Трифонова. 

Есето на Никола буди не само българския дух, но удря една огромна плесница на спящата енергия в българския народ. Въпреки крехката си възраст той отправя изключителни послания и посява мъдрост, която може само да ни прави горди. 

А ние ще завършим с откъс от изключителното есе на Никола Киров : „Стоя на ръба на листа и с пълно гърло крещя думите на войводата Раковски „Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност.“. Пламенни слова изречени преди близо 200 години, които искам да опарят всеки един българин и да събудят заспалия му национален дух, и да се замисли – как да възродим „Възраждането“, за да не потънем в мрака на незнанието, за да не се обезличим и да изчезнем. За да пребъдем като българи!“

 

Skip to content