май 21, 2024

Проект „Нека се учим от другите“ с нови образователни приключения в Гърция

Новини

Проектът „Нека се учим от другите“ по Еразъм + продължава с нови срещи и любопитни образователни практики.

Домакините от Гърция посрещнаха възпитаници на нашето училище в Никеа – малко градче със страхотно училище и гостоприемни жители. В него ученици на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ се запознаха с част от историята на Гърция и се докоснаха до много забележителности. Посещенията в исторически и археологически музеи бяха изключително преживяване, което донесе освен много знания, и емоции за николамариновчетата. Възпитаниците на Втора гимназия посетиха Лариса, Волос, Таркала и опознаха освен историята на Гърция, и нейния дух.

Уроци по старогръцки бяха другото предизвикателство за нашите възпитаници, които демонстрираха отлични езикови умения и бързо усвояване на преподаденото. Направата на лекарства от естествени продукти се оказа също толкова любопитно занятие, в което учениците се включиха с огромен интерес. Докторът-хомеопат разясни основите на хомеопатията и разказа колко ценна е природната медицина. Под негово ръководство възпитаниците на Второ СУ приготвиха и своето първо лекарство.

Като кулминация на пътешествието „Гърция“, естествено беше качването на Олимп и посещението на Метеора.

История и дух, минало и настояще, бяха опорните точки на българската визита, а приятелствата, които се случиха, са сигурен индикатор за бъдещи срещи.

Подобни проекти успяват да изградят в учениците толерантност към чуждите култури като поставят основите на мултикултурното общуване и по-успешната адаптация в съвременните условия. Благодарение на Еразъм + , Второ СУ реализира много инициативи, свързани с обмен на опит и образователни практики, както в България, така и зад граница.

Skip to content