юни 13, 2024

Дванадесетокласници на гости на Окръжен съд – гр. Търговище

НовиниХуманитарни

Дванадесетокласници на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ се срещнаха с председателя на Окръжен съд- гр. Търговище. Г-жа Татяна Даскалова изснесе лекция пред 12 г клас на тема „Представяне на професиите „съдия“, „прокурор“, „следовател“ и запознаване със статута на магистратите. Структура на съдебната система.“ Срещата се състоя в сградата на Окръжен съд-гр.Търговище, благодарение на образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.“
Съдия Даскалова обясни какво е необходимо, за да станеш „съдия“, „прокурор“, „следовател“. Домакинът разкри, че освен посочените в Закона за съдебната власт юридическо образование, юридическа правоспособност и високи морални качества, са необходими още силно желание, богата обща култура и талант за писане.
Съдия Даскалова разясни структурата на съдебната система в Република България – за Висшия съдебен съвет като ръководен орган и двете му колегии (прокурорска и съдийска), как се сформира съставът на ВСС, за Върховния касационен съд и Върховния административен съд, стоящи на върха на пирамидата от съдилища, както и за местната компетентност на районните, окръжните, апелативните такива и някои видове дела, които разглеждат.
Всички дванадесетокласници получиха образователни материали, предоставени от Висшия съдебен съвет по Програмата.
Учениците, под ръководството на г-жа Десислава Трифонова – учител по „Гражданско образование“ и г-жа Виолета Драганова – класен ръководител, изслушаха с огромен интерес лекцията. Срещата завърши с обещание за още интригуващи събития.

Skip to content