май 19, 2024

Десетокласници с бинарен урок на тема „По пътя на Самуиловите войници“

НовиниХуманитарни

Ученици на Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ бяха главни действащи лица в бинарен урок по география и история. Благодарение на преподавателите – г-жа Десислава Трифонова (учител по история и цивилизации) и г-жа Емилия Иванова (учител по география), възпитаниците ни от 10 в клас, успяха да „преживеят“ събитията чрез обърната класна стая и драматизация на исторически събития.

„Историята на България вероятно щеше да има съвсем различен развой, ако на 17 август 986 година, българските войски бяха успели да убият или пленят ромейския император Василий Втори Българоубиец… Той избягва по чудо съдбата на своя предшественик Никифор Първи Геник – и след 32 години изтощителни и непрестанни войни с българската държава – успява през 1018 година да я покори. Българската победа при прохода Траянови врата е грандиозна и неочаквана, но се оказва недостатъчна, за да обезпечи бъдещето на българската държава.Няколко щриха от онези събития се открояват отчетливо по отношение на историческата традиция и приемственост. “ С тези думи започнаха своя урок учениците от 10 в, профил Природни науки. Обърнатата класна стая даде възможност на десетокласниците да демонстрират своите преподавателски умения. Различните географски обекти и маршрути, които представиха в урока си, показаха неизменната връзка между двата предмета – история и география, както и важността на интердисциплинарните подходи в обучението. Битката при Траянови врата и село Ключ се превърна в емоционално приключение за присъстващите. Урокът завърши с драматизация – „ослепените войници на цар Самуил се върнаха при своя владетел, а при вида им той получи сърдечен удар“.

Специални гости на вдъхновяващия урок бяха – г-жа Катя Александрова – зам-директор, г-жа Грета Тошева – психолог , Станка Кънчева – учител по история и цивилизации.

Skip to content