юни 23, 2024

Антични чудеса, съвременна англоезична поезия и музика в бинарен урок

НовиниХуманитарниЧужди езици

На осми декември, г-жа Катя Цветкова и г-жа Петя Глеридис проведоха бинарен урок на тема ,,Чудесата на Античния свят“ по история и цивилизации, модул ,,Духовност и култура“ и английски език, модул ,,Езикът чрез литературата“.

Часът в XI б, профил ,,Хуманитарен“ започна на английски език с решаване на кодирани съобщения, които следваше да бъдат дешифрирани чрез Квадрата на Полибий (познат на учениците от предходни занимания по писане на акростихове). Кодираните думи бяха градовете, в които са построени чудесата на Античния свят и името на поета Антипатър от Сидон, в чиято поема са и описани за пръв път. Гостите също бяха включени в задачата, като техните съобщения гласяха: ,,Добре дошли!“ (Welcome). Урокът последва в своята историческа част, където седем ученици представяха чудесата, a другите попълваха работен лист с показатели: кога се създава паметника; какво е предназначението му; какво се случва впоследствие с него; на територията на коя съвременна държава се намира. После разгледаните седем бяха подредени хронологически на линията на времето и беше посочено кои от тях са създадени в Елинистическата епоха, кои – в периода на Класическа Гърция, кои – най-късно във времето и кой паметник от всички продължава да съществува и до днес. Единадесетокласниците подредиха пъзели с отговорите на зададените въпроси, като за победителя имаше награда – кутия с фурми. Други задачи, които учениците изпълняваха включваха разпознаването на античен паметник по направена характеристика и работа с карта, върху която да нанесат паметника на територията на вече съвременните държави. Представянето по история завърши с отговор на проблемен въпрос: Защо точно тези паметници са включени в списъка със Седемте чудеса на Античния свят.

След обобщението по история учениците продължиха на английски език, като разсъждаваха за кое от тези чудеса няма точни доказателства къде се е намирало и къде е вероятно да са растели плодовете от наградата. С отговора ,,Висящите градини във Вавилон“ часът продължи с разглеждането на две стихотворения на английски език, посветени на градините, всяко от което част от цикъл, посветен на чудесата. Учениците анализираха първото, с автор Кристофър Джеймз, спечелил с цикъла си Националната награда за поезия във Великобритания през 2014. Разгледаха схемата на римуване, изразните средства, метафори, сравнения, алитерации – неща, които по принцип присъстват в часовете по литература и на английски език. Вторият пример беше сонет, което не убягна от вниманието на четящите, защото съвсем наскоро се бяха запознали със 130-тия сонет на Шекспир. И тъй като лексиката от първото стихотворение беше включена в кръстословица, за домашно на учениците беше зададено да направят същото и с второто стихотворение, като използват дадения сайт за генериране на кръстословици. А понеже бе осми декември, в края на часа прозвучаха две песни – “Love Street” на Джим Морисън, от рождението на когото се навършваха 80 години и “Oh, My Love” на Джон Ленън, напуснал този свят през 1980 г. и задача за размисъл – какво е общото между песните и разгледаните стихотворения. Освен римите и изразните средства, което ги обединява всъщност е любовта. В последната творческа задача в домашни условия младежите бяха предизвикани да съставят стихотворение, което да съдържа стиха: „You are my wonder in the world“ (,Ти си моето чудо в света!“), с което ученичка бе готова до края на деня.

И макар да навлязохме вече в ерата на изкуствения интелект, който ,,знае“ всичко, и да сме буквално винаги на едно кликване с мишката от всяка информация, никой робот или чатбот, софтуер или търсачка, не притежава автентичното и вродено желание за творчество. Защото творчеството е, което ни извисява над всякакви дигитални асистенти, а хуманитарните науки са благодатна почва за развиване не само на творческото, но и на критическото и логическото мислене.

 

Вижте кръстословиците ТУК и ТУК

[gview file=“https://2su-tg.com/wp-content/uploads/2023/12/POEMS.docx“]

 

Skip to content