НовиниХуманитарни

Десетокласници с инициатива по повод 146-годишнината от Освобождението на Търговище

На 29 януари 2024 г. се навършват 146 години от Освобождението на град Търговище от османско владичество. По този повод Регионален исторически музей – Търговище подготви изложбата „ Реликви на свободата”, която ще бъде открита на 25 януари (четвъртък) от 17.00 ч. в Славейковото училище. Показани са ценности от музейния фонд, които ни връщат към Руско – Турската Освободителна война, събития и личности, свързани с Освобождението на град Търговище. Могат да се видят образци на руско и турско хладно и огнестрелно оръжие. Експонирани са свидетелства, които разказват за героите на града ни и неговите руски освободители. Специален акцент е единственото запазено в България знаме на войскова част в Търговище след Освобождението.
По повод инициативата, учителят по история и цивилизации – г-жа Д.Трифонова , организира открит урок с учениците от 10 клас и техните класни ръководители Милена Драгнева (10в клас) – преподавател по БЕЛ, Антоанета Радева (10а клас) –пеподавател по музика и Деница Иванова (10 б клас) – преподавател по англ.език . Идеята се заражда още от учебния материал изучаван тази година , а именно периода на Възраждането. Учениците изгледагаха презентация посветена на Априлското въстание, Руско-турската война и Освобождението на Търговище. Така се подготвиха за предстоящата среща.
Често чуваме да казват, че свободата е най-голямата човешка ценност. Но какво всъщност означава да си свободен? А защо думата Освобождение пишем с главна буква? Знаем ли защо клането, предшестващо свободата в Ески Джумая можем да сравним само с Баташкото и защо наричаме боевете при с. Светлен „Малката Шипка“, къде се намира „Морената“ и кой е последният жив опълченец или каква е историята на оцелелите къщи в квартал „Вароша“?
На всички тези въпроси учениците получиха отговор. За да затвърдят знанията си накрая попълниха лексикон с въпроси от историята. Те ще бъдат съхранени в музея и проверени от жури , което ще награди най–любознателните.
“Важно за мен е учениците ми да помнят миналото си и да помнят историята такава каквато е била.”, казва преподавателят по история и цивилизации – г-жа Десислава Трифонова.
“Ако искате да преживеете с нас историята, може да ни гледате на 07.02.2024 по БНТ 2 от 11ч. и 16ч.”, добавя още учителят.